“Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μία παγκόσμια πρόκληση για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η πανδημία Covid-19 έχει αποκαλύψει περαιτέρω το ζήτημα αυτό ως μία παγκόσμια έκτακτη ανάγκη που απαιτεί επείγουσα δράση. Σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους χώρους και από όλους τους ανθρώπους. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ωθεί δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια στη φτώχεια, ενώ ο κίνδυνος της βίας εναντίον τους αυξάνεται." Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ
Από το ξέσπασμα του COVID-19, τα δεδομένα και αναφορές από αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, έδειξαν ότι έχει εντατικοποιηθεί κάθε είδος βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας.
Αυτή είναι η κρυφή πανδημία που αναπτύσσεται εν μέσω της κρίσης COVID-19 και χρειάζεται μια παγκόσμια συλλογική προσπάθεια για να σταματήσει.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών (VAWG) είναι μια από τις πιο διαδεδομένες, επίμονες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο μας σήμερα και παραμένει σε μεγάλο βαθμό λόγω της ατιμωρησίας, της σιωπής, του στίγματος και της ντροπής που την περιβάλλουν. Σε γενικές γραμμές, εκδηλώνεται με σωματικές, σεξουαλικές και ψυχολογικές μορφές, που περιλαμβάνουν: βία από συντρόφους (κτύπημα, ψυχολογική κακοποίηση, γάμος, βιασμός), σεξουαλική βία και παρενόχληση (βιασμός, καταναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις, ανεπιθύμητες σεξουαλικές εξελίξεις, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αναγκαστικός γάμος, παρενόχληση στο δρόμο, καταδίωξη, παρενόχληση στον κυβερνοχώρο), εμπορία ανθρώπων (δουλεία, σεξουαλική εκμετάλλευση), ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων και παιδικός γάμος.
Η Διακήρυξη για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που εκδόθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993, ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως «κάθε πράξη βίας με βάση το φύλο που έχει ως αποτέλεσμα ή είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή ταλαιπωρία στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών τέτοιων πράξεων, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε συμβαίνει σε δημόσια είτε σε ιδιωτική ζωή. "
Το Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.
Όμως η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ' εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών είναι το «Orange the World: Fund, Respond, Prevent, Collect!». Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η φετινή Διεθνής Ημέρα θα σηματοδοτήσει την έναρξη 16 ημερών ακτιβισμού που θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2020, που είναι η Διεθνής Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δημόσιες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τη φετινή Διεθνή Ημέρα ενώ τα βασικά κτίρια κάθε πόλης παγκοσμίως θα φωταγωγηθούν «πορτοκαλί» προκειμένου να υπενθυμίσουν την ανάγκη για ένα μέλλον χωρίς βία.
Η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη της ισότητας, της ανάπτυξης, της ειρήνης καθώς και στην εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών. Γενικά, η επίτευξη των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs) - να μην αφήσει κανέναν πίσω - δεν μπορεί να εκπληρωθεί χωρίς να σταματήσει η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Στη χώρα μας, σε περίπτωση ανάγκης, κάθε ενδιαφερόμενη/ος μπορεί να καλεί στον πενταψήφιο αριθμό 15900 προς αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς, αλλά και να απευθύνεται στο δίκτυο των δομών της Γενικής Γραμματείας, λαμβάνοντας ενημέρωση-πληροφορίες από τις σχετικές ιστοσελίδες: www.isotita.gr και www.womensos.gr
Πηγές:
Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών- ΟΗΕ, https://www.un.org/en
United Nations Women, https://www.unwomen.org/en
Ελληνική Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, https://www.isotita.gr/