"Δεν είναι πλάκα, δεν είναι μόδα, δεν είναι δακρύβρεχτα κείμενα από «συμπάσχοντες ψυχικώς». Δεν είναι μοντέλα, παρουσιάστριες ή ηθοποιοί που συμμετέχουν σε κενές καμπάνιες. Δεν είναι ροζ κορδελίτσες κοινωνικής ευθύνης. Δεν είναι καν οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες που εξωραΐζουν τη πραγματικότητα συλλαμβάνοντας τη στιγμή.
Είναι η μία σου ζωή. Είναι μία καθημερινή εξέταση που γυρνάει τον κόσμο σου ανάποδα. Η έξοδος από το ιατρείο σε μία άλλη πραγματικότητα. Μια σφαλιάρα ξεγυρισμένη που σε πατάει στη γη. Είναι η αίσθηση του χρόνου που αλλάζει. Είναι η διακοπή κάθε επιθυμίας, κάθε μελλοντικού σχεδίου. Είναι η ζωή που συνεχίζει για τους γύρω σου, κι εσύ μένεις θεατής της, ν’ αναρωτιέσαι αν θα ξαναπαίξεις στην ομάδα των ζωντανών.
Είναι η ελπίδα και ο μονόδρομος της επιβίωσης. Οι δυνάμεις που δεν ήξερες ότι διέθετες. Είναι η ευθύνη για τη στεναχώρια των αγαπημένων σου και η προσπάθεια να δείξεις ισχυρός. Είναι το σώμα σου που αλλάζει, το πρόσωπο που δεν αναγνωρίζεις στο καθρέφτη. Είναι η περούκα και ότι σου έχει απομείνει από φιλαρέσκεια. Είναι οι πορτοκαλί σταγόνες που κυλούν στο αίμα σου για να σε σώσουν. Και οι νοσοκόμοι που κάνουν τη διαφορά. Είναι οι ουλές που αποτρέπουν. Είναι η ζωή σου πριν και μετά.
Και μετά -αν είσαι τυχερή- ξαναπιάνεις το νήμα. Δειλά. Αργά. Ένα βήμα τη φορά. Γεύεσαι κάθε στιγμή και νιώθεις αποξενωμένη από τους γύρω σου. Προσπαθείς να μεταφέρεις το δίδαγμα και διαπιστώνεις ότι είναι μάταιο.
Έτσι, φορτώνεις και τον καρκίνο σου στις αποσκευές της ζωής σου. Θα σε συνοδεύει για πάντα, έστω κι αν κάποιες στιγμές τον ξεχνάς. Κι αν δεν καταφέρεις να τον κάνεις φίλο, τουλάχιστον πρέπει να τον αποδεχτείς σαν έναν -τρομαχτικό- συνοδοιπόρο.
Όσες έχουμε βιώσει έναν καρκίνο μαστού, ξέρουν καλά τι εννοώ. Όλοι οι άλλοι μην περιμένετε να μάθετε. Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος αν εντοπιστεί νωρίς. Μην επαναπαύεστε μόνο στη τύχη σας. Η πρόληψη είναι το κλειδί…"
Τσόκλη Μάγια, Δημοσιογράφος
Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μήνας ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και έγκαιρης ανίχνευσης για τον Καρκίνο του Μαστού. Η 25η Οκτωβρίου αποτελεί την ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων παγκοσμίως, με τη ροζ κορδελίτσα να κυριαρχεί παντού και τα συνθήματα #thinkpink, #wearpink, #foresetoroz να επικρατούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με απώτερο σκοπό να οδηγήσουν όσες περισσότερες γυναίκες μπορούν σε τακτικό ετήσιο προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού είναι μακράν ο πιο κοινός και συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε ολόκληρο το κόσμο, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα η επίπτωση αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, της αύξησης της αστικοποίησης και της υιοθέτησης δυτικών τρόπων ζωής.
Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται στο στήθος όταν τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων του μαστού αρχίζουν να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου. Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα και δεν προκαλεί πόνο. Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό ή διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή καθήλωση του δέρματος ή της θηλής του μαστού (εισολκή θηλής). Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί υγρό από τη θηλή του μαστού (έκκριμα), που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι η γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού, αφού και άλλες μη κακοήθεις καταστάσεις προκαλούν το ίδιο εύρημα. Αν η γυναίκα δεν δώσει σημασία στα παραπάνω αναφερθέντα συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση (block) λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του μαστού, επομένως, η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του ελέγχου του καρκίνου του μαστού. Όταν ανιχνευτεί νωρίς και εάν υπάρχει επαρκής διάγνωση και θεραπεία, υπάρχει καλή πιθανότητα ο καρκίνος του μαστού να θεραπευτεί. Εάν ανιχνευθεί αργά, ωστόσο, η θεραπευτική αγωγή συχνά δεν αποτελεί πλέον επιλογή καθώς ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα παρακείμενα όργανα ή ιστούς (δέρμα, μύες, λεμφαδένες) και αργότερα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος κα.).
Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της νόσου είναι συνήθως η εγχείρηση για την αφαίρεση της ορατής νόσου. Το είδος της εγχείρησης θα συζητήσει ο Χειρουργός με την ασθενή. Μετά την εγχείρηση και με βάση ορισμένα στοιχεία που θα προκύψουν κυρίως από την ιστολογική εξέταση μπορεί στη συνέχεια να χρειαστεί Ακτινοθεραπεία, Χημειοθεραπεία, Ορμονοθεραπεία με σκοπό να καταστραφούν τα κακοήθη κύτταρα που ενδεχομένως έχουν μείνει στο σώμα μετά από την εγχείρηση ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση της νόσου.
Τονίζεται ιδιαίτερα η μεγάλη αξία της προληπτικής τακτικής εξέτασης των μαστών με μαστογραφία σε γυναίκες μετά τη κλιμακτήριο που δεν παρουσιάζουν σημάδια ή συμπτώματα της νόσου.
Πηγές: