Η συνεχόμενη αύξηση των αλλεργιών σε όλο τον κόσμο, ενθάρρυνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιολογίας (ΠΟΑ) το 2005, να καθιερώσει την 8η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία και στην υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης.
Η λέξη αλλεργία σημαίνει «άλλο έργο» δηλαδή ο οργανισμός μας αναγνωρίζει σαν «εχθρό» αβλαβείς κατά κανόνα ουσίες του περιβάλλοντος, τις οποίες θα έπρεπε να αντιμετωπίσει «φιλικά» και πυροδοτεί επίθεση, ελκύοντας διάφορες ουσίες για να αντιμετωπίσει την υποτιθέμενη εισβολή, με κυριότερη την ισταμίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αλλεργικής φλεγμονής και την εκδήλωση συμπτωμάτων αλλεργίας. Η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να ποικίλει από ένα ήπιο εξάνθημα έως την αναφυλαξία, μια ακραία αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Oι πιο συνηθισμένες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα (τα μάτια με κνησμό), η κνίδωση, το αγγειοίδημα, το άσθμα, τα δερματικά εξανθήματα που προκαλούν κνησμό, οι τροφικές αλλεργίες, η αλλεργία στο τσίμπημα σφηκών και μελισσών και η αναφυλαξία.
Οι αλλεργίες επηρεάζουν περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι τροφικές αλλεργίες περίπου το 6% των παιδιών και 2-3% των ενηλίκων. Τα τελευταία 20 χρόνια μάλιστα ,έχει αυξηθεί η επικράτηση των αλλεργιών στα πιο ανεπτυγμένα κράτη, ενώ παρουσιάζεται αντίστοιχη αύξηση και στα περιστατικά άσθματος.
Οι αλλεργίες προκαλούνται ως επί το πλείστον από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης που είναι η πιο συνηθισμένη αιτία εκδήλωσης αλλεργίας, τη γύρη των χόρτων, τα κατοικίδια ζώα (είναι η τρίτη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης αλλεργικών συμπτωμάτων, με το 40% των ασθματικών παιδιών να είναι ευαισθητοποιημένα στα αλλεργιογόνα των γάτων και των σκύλων), τα δέντρα ως συνήθη παράγοντα της πρώιμης ανοιξιάτικης αλλεργικής ρινίτιδας και τις τροφικές αλλεργίες (το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, η σόγια, το σιτάρι και οι ξηροί καρποί ιδιαίτερα τα φιστίκια είναι σημαντικές αιτίες τροφικών αλλεργιών).
Οι αλλεργίες συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος οι οποίες είναι άμεσα εκτεθειμένες στο περιβάλλον όπως είναι το δέρμα, το γαστρεντερικό σύστημα καθώς οι ανώτερες και κατώτερες αναπνευστικοί οδοί. Συμπτώματα της αλλεργίας αποτελούν η ερυθρότητα, η εξίδρωση, ο συριγμός, η δύσπνοια, η καταρροή, το φτέρνισμα, η δακρύρροια, η ερυθρότητα και ο κνησμός των οφθαλμών. Η Συστηματική Αναφυλαξία (αλλεργικό shock) εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να εμφανιστεί απροειδοποίητα ακόμη και αν έχουν προηγηθεί επαφές με το αλλεργιογόνο χωρίς αντίδραση. Ο ασθενής παρατηρεί αίσθημα βάρους στο στήθος, κοιλιακό άλγος, έντονη ανησυχία και έντονη αναπνευστική δυσχέρεια.
Η διάγνωση της αλλεργίας μπορεί να επιτευχθεί με το κατάλληλο ερωτηματολόγιο, τη δερματική εξέταση και τις ειδικές αιματολογικές εξετάσεις. Στο πλαίσιο της θεραπείας των αλλεργιών δίνονται φαρμακευτικά σκευάσματα με στόχο την ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αλλεργίες αποτελούν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Ως εκ τούτου, απαιτείται αύξηση των ενεργειών πρόληψης και βελτίωσης της θεραπείας. Η επιτυχής αντιμετώπιση της υπερευαισθησίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του ασθενούς να αντιλαμβάνεται την αλλεργία και να ακολουθεί το προτεινόμενο σχήμα θεραπείας.
Πηγές: