14 Nov
14Nov

«Η ινσουλίνη δεν ανήκει σε εμένα, ανήκει στον κόσμο»

(Insulin does not belong to me, it belongs to the world)

Frederick Banting

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day) είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη στον κόσμο και προσεγγίζει παγκόσμιο κοινό πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε περισσότερες από 160 χώρες. Η πρωτοβουλία εφιστά την προσοχή σε ζητήματα ύψιστης σημασίας για τον διαβήτη και διατηρεί το πρόβλημα του διαβήτη σταθερά στο προσκήνιο της δημόσιας και πολιτικής ζωής. 

Εικόνα: Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation- IDF), https://www.idf.org/

Εικόνα: Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation- IDF), https://www.idf.org/ 

Καθιερώθηκε το 1991 από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation- IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization) ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή για την υγεία που συνιστούσε ο διαβήτης. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έγινε επίσημη Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών το 2006 μετά την ψήφιση της Διακήρυξης 61/225, με την οποία η 14η Νοεμβρίου έγινε μια από τις επίσημες Ημέρες των Ηνωμένων Εθνών. Η 14η Νοεμβρίου είναι η ημέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρεντερικ Μπάντινγκ (Sir Frederick Banting), (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον συναδελφό του Δρ. Τσάρλς Μπεστ (Charles Best) το 1922.

Εικόνα: Metropolitan Hospital, https://www.metropolitan-hospital.gr/el/  


Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη έχει έκτοτε εξελιχθεί και σκοπός της είναι να αποτελέσει την πρωτοπόρα πλατφόρμα για την προώθηση ενεργειών που αφορούν τα δικαιώματα των ασθενών με διαβήτη, και να προαγάγει τη σημασία της ανάληψης συντονισμένων και ομαδικών ενεργειών με σκοπό την αντιμετώπιση του διαβήτη, ως σοβαρής απειλής της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εκστρατεία αντιπροσωπεύεται από ένα λογότυπο μπλε κύκλου το οποίο χρησιμοποιήθηκε το 2007 μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τον διαβήτη. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη. Συμβολίζει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας διαβήτη ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που προβάλλονται από την νόσο.

Εικόνα: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία- ΕΔΕ, https://www.ede.gr/  


Κάθε χρόνο, η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα που διαρκεί για ένα ή περισσότερα χρόνια. Το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι ο Νοσηλευτής και ο Διαβήτης. Έτσι η 14η Νοεμβρίου 2020 είναι αφιερωμένη στο νοσηλευτικό προσωπικό που φέτος, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς γενικότερα και τους συνανθρώπους μας με διαβήτη ειδικότερα. Με το μήνυμα αυτό τονίζεται ο σημαντικός ρόλος των νοσηλευτών και νοσηλευτριών στην εκπαίδευση και παρακολούθηση των ατόμων με διαβήτη και η ανάγκη για περισσότερη εξειδίκευση τους στον σακχαρώδη διαβήτη σε διεθνές επίπεδο. 

Το νοσηλευτικό προσωπικό αντιπροσωπεύει σήμερα πάνω από το μισό του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), οι νοσηλευτές αντιπροσωπεύουν σήμερα το 59% των επαγγελματιών υγείας. Το 2018 η παγκόσμια έλλειψη σε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες εκτιμήθηκε στις 5,9 εκ. θέσεις εργασίας. Το 89% αυτής της έλλειψης εντοπίζεται κυρίως σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με εξειδίκευση στον διαβήτη αποτελούν τους πλέον καταρτισμένους επαγγελματίες του κλάδου τους, που σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν μονάδες και δομές παρακολούθησης ασθενών με διαβήτη, θέτουν τις βάσεις της αποτελεσματικής διαχείρισης της πάθησης.Ο αριθμός των νοσηλευτών που εκπαιδεύονται και απασχολούνται πρέπει να αυξάνεται κατά 8% ετησίως προκειμένου να καλυφθούν οι ανησυχητικές ελλείψεις στον επαγγελματικό κλάδο έως το 2030. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι οι συνολικές επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που περιγράφονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) έως το 2030 ανέρχονται σε 3,9 τρις. δολάρια ΗΠΑ, το 40% των οποίων πρέπει να αφιερωθεί στην αμοιβή του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας.Όσοι ζουν με τον διαβήτη αντιμετωπίζουν μια σειρά από καθημερινές προκλήσεις και η εκπαίδευση των νοσηλευτών είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να εξοπλιστούν με όλα τα απαραίτητα εφόδια, τις γνώσεις και τις δεξιότητες για να τους υποστηρίξουν. Καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, ο ρόλος των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικού στα επαγγέλματα υγείας γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός στη διαχείριση των επιπτώσεων της πάθησης. 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) καλεί φέτος στις 14 Νοεμβρίου τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και κατάρτιση του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς με την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μπορούν να κάνουν τη διαφορά για τα άτομα που επηρεάζονται από τον διαβήτη.


Πηγές:

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization), https://www.who.int/ 

Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation- IDF), https://www.idf.org/ 

Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Υγείας, https://www.moh.gov.gr/ 

Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία- ΕΔΕ, https://www.ede.gr/ 

Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη- ΕΛΟΔΙ, https://www.elodi.org/ 

Metropolitan Hospital, https://www.metropolitan-hospital.gr/el/ 

Nestle, https://www.nestle.gr/ 


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.