Στο Οικοτροφείο Ευαγγελισμός λόγω της σημερινής ημέρας που ψευδώς έχει χαρακτηριστεί με τον ξένο όρο Blue Monday μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε στους ενοίκους του Προστατευόμενου Διαμερίσματος σχετικά με την μελαγχολία και την κατάθλιψη.
Η Π.Θ.Ο. του Οικοτροφείου Ευαγγελισμός ακολουθώντας επιστημονικές μεθόδους προσέγγισε τους ενοίκους προκειμένου να εφαρμόσει τις τεχνικές εκείνες που αποσκοπούν στην ίαση και αποασυλοποίηση τους.
Σχετικά με τoν ορισμό Blue Monday :
Ψευδοεπιστημονική θεωρία, κατά την οποία η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου (21 Ιανουαρίου το 2019) θεωρείται ως η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Γι’ αυτό αποκαλείται από τους αγγλοσάξωνες Blue Monday. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, οι άνθρωποι αυτή την ημέρα κατακλύζονται από μελαγχολικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.
Όλα ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μία διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel. Η ιδέα ήταν να ορίσουν μία ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».
O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.
Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).